Yangon

Voorheen Rangoon genoemd en hoofdstad van Myanmar, Yangon is een uitgestrekte stad met veel bomen en brede lanen. Je krijgt niet de indruk dat je in een grote stad bent. Hoogbouw is er nauwelijks en door de vele koloniale gebouwen geeft het een gezellige atmosfeer.

Na het werk spelen de Myanmaranen graag een spelletje chinlon (voetbal met een rietenbal). Een soort hooghouden zonder je handen te gebruiken. Ik bleek niet tot de besten te behoren, maar het gaf de omstanders in ieder geval wat te lachen. Je ziet het de mannen overal spelen zo vlak voor zon's ondergang, ongeacht waar. Zo gemakkelijk ik te strikken ben voor een partijtje Chinlon, zo gemakkelijk krijgen ze me ook het schoollokaal in. Een monnik op straat vroeg ons of we op zijn school langs wilde komen. Bij binnenkomst werden Urs en ik direct een aantal leerlingen toegewezen en kregen we een spervuur aan vragen. Gelukkig bijna allemaal heel onschuldig, behalve dan 1 monnik die toch graag wat dieper in wilde gaan op de politieke kwestie in zijn land. Als laatste foto zie je ons rijkdom, na het wisselen van 200 US$. 1 U$ = 875 Kyat. Met 200 gewisseld, bezaten we 175000 Kyat. Met de 1000 Kyat als het grootste billet, bleek de moneybelt wat klein voor de 175 briefjes.
Myanmar is bijna geheel afgesloten van de buitenwereld. Vooral de kapitalistische verbindingen zijn onmogelijk. Banken bestaan wel in Myanmar, maar doen niet aan buitenlandsgeld. Geldautomaten bestaan niet, travellers cheques worden niet geaccepteerd, credit cards al helemaal niet en de waarde van ander buitenlands geld dan de dollar weten ze niet. Het enige buitenlandse betaalmiddel is de US dollar. Wisselen doe je ergens op straat wisselt. De overheid verplicht de toeristen met dollars te betalen voor hotels, transport en toegang bewijzen. Voor het overige mag je Kyat gebruiken.
.

Shwedagon (Shw = goud, Dagon = Voormalige naam van Rangoon) is het heiligste punt van Myanmar. Een tempel met zoveel goud, diamanten en andere edelstenen dat je jezelf afvraagt waarom het bouwwerk niet onder zijn eigen gewicht instort. De oppervlakte van de tempel en bijbehorende andere pagoda's bedraagt 5 hectares. De stupa is 98 meter hoog.
Op een zondag is deze helemaal afgeladen met gelovigen die van de ene pagoda naar de anderen gaan voor een volgende eerbetuiging aan boeddha. Onder afdakjes zitten hele families te picknicken en is iedereen op zijn mooist gekleed. De tempel is zo groot dat het moeilijk is met foto's een goede indruk te geven.

De boeddhisten houden er een 8 daagse week op na. De woensdag in namelijk in twee delen opgesplitst. Boeddha is volgens zeggen op een woensdag ochtend geboren en het symbool voor de woensdag ochtend is de olifant met slagtanden. Woensdag middag en avond is de olifant zonder slagtanden. Zo heeft elke dag zo zijn symbool en een eigen plek in een tempel. Volgens lokaal geloof brengt het geluk om op je dag symbool evenveel kopjes water te gieten als je oud ben, plus 1 extra voor het komende jaar. Uiteraard hebben we dat gedaan. Op de ene foto geef ik mijn draak (zaterdag) veel water en Urs is op de andere druk bezig haar olifant met slagtanden te verdrinken.

< Back >