Kalaw

Noord-Oost Myanar is de Shan provincie en beslaat bijna voor een vierde van heel Myanmar. Shan provincie  is een bergachtig land dat grenst aan China en Laos en dit is het gebied van de hill tribes. Bekend en berust (vooral aan de grens met China) voor hun opium productie in de vroegere jaren. De overheid heeft de productie van opium officieel verboden en de meeste boeren zijn overgestapt op he verbouwen van thee. Sindsdien is het leven wat minder verdienstelijk geworden. Thee levert nauwelijks wat op en kost veel arbeid, terwijl opium er van natuurlijk al groeit en niet bewerkelijk is.
 Het dorpje Kalaw ligt in de meest zuidelijke hoek van de Shan provincie en is bekend om zijn Teak. Op de weg er naar toe zagen we vele volgeladen vrachtauto's met teakbomen.  We zagen ook vele leeg gekapte bergen maar volgens de overheid is de houtkap onder controle!?!. Kalaw ligt op 1300 meter hoogte en dat merk je, vooral s'avonds. Vanuit Kalaw hebben we een aantal mooie wandelingen gemaakt en omliggende hill tribe dorpen bezocht.

       

Bovenstaande foto's hebben gemaakt  in het plaatje Toungoo, halverwege Kyaikto en Kalaw. Ondanks dat de afstand tussen beide plaatsen slechts 500 kilometer bedraagt was het twee volle dagen ,van ruim 9 uur rijden, reizen. De wegen zijn slecht en de temperaturen hoog, dat gecombineerd met veel stof en je begrijpt dat we blij waren om een nacht je heerlijk te slapen bij Doctor Tin Thein. Deze gepensioneerde doctor had twee fantastisch mooie huizen gebouwd voor toeristen. Links het uitzicht vanaf het balkon (ja alweer een zonsopgang) en rechts het uitgebreide ontbijt dat ons de volgende ochtend werd voorgezet. 10 tallen typisch myanmaraanse ontbijtgerechten. Hmmm het water loopt me uit de mond als ik eraan terug denk.


De trek langs de hill tribes met onze gids Tanthon. De tocht ging door de mooie teakbossen, langs thee plantages en een aantal dorpen alwaar we te gast waren. Lunch werd voor ons gemaakt en bij de anderen genoten we van de vele kopjes thee die iedereen je voorzet. De dorpjes zijn zeer primitief, de levensomstandigheden slecht en de bewoners zeer arm. Je voelt je als westerling zeer onthand. Je zou graag willen helpen, maar hebt geen idee hoe dat te doen. Tanthon grijpt elke trek aan om zoveel mogelijk bewonders te voorzien van vitamine pillen en Urs der aanwezigheid gaf gelijk aanleiding om een aantal gevallen van doctors advies te voorzien. Aan het eind van de trek hebben we Tanthon van wat extra geld voorzien om meer medicijnen te kunnen kopen.

< Back >