Inle Lake

Inle Lake is 22 km lang en ongeveer 11 km breed en is omgeven met bergen. Het meer is wonderschoon met overal drijvende groene eilandjes en bezige vissers in kano's. Op de eilandjes en langs de oevers liggen 17 dorpjes op stelten. (zodat hun voetjes niet nat worden). De belangrijkste vorm van transport in de kano. Waar wij straten hebben, liggen hier kanalen tussen de huizen en heeft elk huis een steiger en een boot. Ook de gewassen (tomaten, aubergines, bonen, bloemkool, etc) groeien op kleine drijvende eilandjes en het zaaien en oogsten gebeurd vanuit de kano. Het is een fantastisch gezicht om gedurende een dag het leven op en rond het meer te bekijken en te beleven. Wij ging ver voor zonsopgang het meer op met een lange kano voorzien van de alom aanwezige Chinese all-purpose motor. (Dezelfde motor zie je op voertuigen, trekkers, generatoren, pompen, boten, etc). Via de 5-daagse markt gingen we naar een aantal van de stelt dorpen. Elk dorp had zo zijn eigen specialiteit voor de toeristen opgezet om geld te verdienen. Gelukkig is er nauwelijks een opdringerige houding en drink je veel thee en star in de vele cafés die de dorpjes rijk zijn.

De tocht over het meer en de 'idyllische' foto's die we maakten. De bewoners hebben een speciale roeitechniek waarbij ze op de punt van de boot balanceren en met hun voeten roeien. Ik heb er helaas geen foto van gemaakt, dus je moet er zelf maar een beeld bij verzinnen

De 5 daagse markt op het Inle Lake. De markt verplaatst zich over 5 dorpjes en komt dus na 5 dagen weer terug in het dorp. Hieruit blijkt al direct dat in Myanmar de weken niet zo zijn opgebouwd als bij ons. Weekenden bestaan niet, net zo min als vrije dagen. (uiteraard wel voor het overheidspersoneel). Myanmar kent enkel een paar officiële feestdagen wanneer iedereen vrij kan hebben. Helaas verdienen de mensen zo weinig dat ook op deze dagen gewoon gewerkt wordt.
 Op de markt is het altijd heel gezellig. Vriendelijke mensen en een super kleuren spektakel. De hill tribes komen in hun lokale kleuren en verkopen de dorps specialiteiten

De sigaretten in Myanmar worden cheroots genoemd en bestaan uit tabaksbladeren gezoet met tamarindpulp en palm pulp,  houtsnippers om de rook te verzachten en het branden te vergemakkelijken. De filter wordt gemaakt van krantenpapier en aangezien de krant hier 'New Light of Myanmar' heet moet je je niet vergissen welke kant aan te steken. De sigaretten industrie is een huishoudelijke industrie die alleen door vrouwen wordt gedaan. Het is een beetje rollen en plakken en zelfs mij is het gelukt om een cheroot te maken. Uiteraard na goed afkijken.
Een van de kloosters rond het meer had wel een hele bijzondere manier gevonden om bezoekers naar hun klooster te krijgen. De kloosterkatten hadden ze getraind in door hoepels springen. Het klooster heette daarom ook 'Jumping cat monestry' en inderdaad alle katten sprongen als volleerde circuskatten een voor een door de hoepels. Ondertussen keken de grote boeddha beelden rustgevend toe en lag de opper monnik tevreden in zijn stoel.(Zie achtergrond)
Verder zie je de straatskanalen langs de huizen en oma in haar boot en een bekend groepje toeristen tijdens hun kanotrip.

< Back >