Golden Rock

Een van de heiligste plaatsen in Myanmar is Kyaiktiyo, of te wel 'the incredible balancing rots stupa'. Voor de leken Golden Rock genoemd vanwege .... ach domme opmerking. De stupa is slechts 7 meter hoog en staat op een massieve goud bebladerde rots gracius balancerend op de rand van een klif op de top van Mt Kyaiktiyo. De legende zegt dat de rots zo perfect blijft balanceren vanwege een haar van boeddha (voordat hij zich kaalschoor, neem ik aan) in de stupa. De legende verteld ook hoe de haar van boeddha daar in de 11e gekomen is en waarom het nou juist precies op die rots geplaatst is, maar daar ga ik nu niet op door. Het is allemaal nog ongelooflijker dan het feit dat die rots daar zo ongeloofelijk blijft balanceren, maar het feit is dat de rots niet vast gelijmd zit. Met stevige wind kan je de rots zien bewegen en de mensen hier plaatsen stokje met geld eraan tussen de rots en de berg om de stokjes te zien buigen.

 

Gold Rock bevind zich boven op de berg. Er is een heel klooster rond om de rots gebouwd. Elke Myanmaraan zal minimaal eens in zijn leven naar Golden Rock gaan als pelgrim en daar een dag of een nacht doorbrengen. Uiteraard zijn er vele manier om naar de top van de berg te komen. Wij hebben de route van gelopen, sommigen nemen de volgepropte vrachtwagen, nog weer anderen laten zich omhoop dragen.

Zoals gezegd is Golden Rock een van de heiligste plaatsen in Myanmar. Een plek hoog op een berg. Echter aan de voet van de berg waar iedereen zijn tocht naar Golden Rock begint was , tijdens ons bezoek, alle heiligheid verdwenen. Lawaai, drank en casino's. 24 uur per dag, 7 dagen per week. Uiteraard hebben wij ook een gokje gewaagd en met het rad van fortuin hadden we zowaar 7 keer onze inzet van 5 cent terug. Wat is het leven toch een feest. Op de foto zie je 'lucky picture'. Zet is op een plaatje, de dobbelstenen rollen en ligt jou plaatje boven. Hoera je wint. Op de foto ernaast de eetstalletjes bij Golden Rock.

Vlak bij Golden Rock hebben we een vissersdorpje bezocht. Aangezien onze duitse vriend dacht dat het wel leuk zou zijn om kauwgum uit te delen aan de kinderen, was het gedurende ons gehele bezoek aldaar onmogelijk om niet omgeven te zijn door tientallen kinderen. Ik voelde me net de rattenvanger van hamellen.
Met zoveel kinderen op een foto kunnen we gelijk laten zien wat de myanmaranen gebruiken voor zonnebrand. Gemalen boomschors vermengd met water. Bijna alle mensen hier smeren dit dagelijks op hun armen en gezicht. Uiteraard zie je het meer op het platte land dan in de stad en het zijn vooral de vrouwen en de kinderen die het opsmeren, maar soms ook jonge mannen. Een paar alternatieve toeristen deden dit natuurlijk na en volgens hun werkt het inderdaad.

< Back >